De toekomst van business intelligence

Hoe gestructureerde data en gekoppelde systemen de volgende golf van innovatie aanjagen

Een gedigitaliseerde maatschappij met een goudmijn aan data

We leven tegenwoordig in een maatschappij waarin het grootste deel van ons dagelijks verkeer zich digitaal afspeelt. Afspraken plannen doen we niet meer in een papieren agenda, want onze planning is tegenwoordig online te vinden en zelfs met anderen te delen. En gegevens worden niet meer handmatig bijgehouden, want vrijwel al onze data is nu digitaal opgeslagen. Naast dat dit natuurlijk een heleboel tijd en papierwerk scheelt, zit er ook een ander groot voordeel aan vast: je kan namelijk ontzettend veel bruikbare informatie voor jouw organisatie uit je data halen. Deze bruikbare informatie noemen we ook wel business intelligence.


Wat is business intelligence?

Wat houdt business intelligence precies in? Business intelligence is het proces waarbij gegevens worden verzameld, geanalyseerd en geïnterpreteerd om waardevolle inzichten te verkrijgen in jouw organisatie die kunnen helpen bij het nemen van belangrijke beslissingen. Het helpt bedrijven hun prestaties te optimaliseren en hun concurrentiepositie te verbeteren.

Om business intelligence toe te kunnen passen moeten er allereerst gegevens gedigitaliseerd verzameld worden vanuit verschillende bronnen, zoals interne bedrijfssystemen, sociale media en externe marktinformatie. Deze worden vervolgens geanalyseerd om er ook daadwerkelijk nuttige informatie uit te kunnen halen, want losse data zegt nog niet zoveel. Het analyseren van de data kan worden gedaan door gebruik te maken van BI-tools en -technologieën, die je inzichten zoals trends, patronen en verbanden opleveren. Deze inzichten kunnen vervolgens worden ingezet om strategische en operationele keuzes te maken op basis van feiten.


Data verzamelen met gekoppelde systemen

Om business intelligence goed toe te kunnen passen, is het belangrijk dat je de data die je hiervoor nodig hebt, verzamelt. Waar dat vroeger nog allemaal handmatig gebeurde, is dat tegenwoordig in onze gedigitaliseerde manier van werken niet meer nodig. Vrijwel alle informatie staat immers online. Maar om deze data goed te kunnen verzamelen, moeten verschillende systemen met elkaar gekoppeld zijn. Binnen vrijwel elk bedrijf bevindt de data zich namelijk op veel verschillende plekken. Denk bijvoorbeeld aan je erp-systeem, crm-pakket, supply chain managementsystemen, ga zo maar door.

Om data goed te kunnen analyseren, is het belangrijk deze op één centrale plek samen te laten komen. Echter is het ontzettend veel werk om al deze gegevens handmatig te verzamelen en samen te voegen. Daar zijn gekoppelde systemen dan ook dé uitkomst voor. Je kan hiervoor bijvoorbeeld gebruik maken van cloudgebaseerde technologieën en API’s. Deze zorgen ervoor dat gegevens uit verschillende bronnen verzameld en geïntegreerd kunnen worden, waardoor er een compleet beeld ontstaat en de belangrijkste prestatie indicatoren in realtime gemonitord en geanalyseerd worden. Zo kan je als bedrijf trends en inzichten identificeren en daarmee je prestaties verbeteren. Een bedrijf dat bijvoorbeeld zijn productiesysteem verbindt met zijn supply chain managementsysteem, kan productieschema’s en voorraadniveaus optimaliseren, kosten verlagen en levertijden verbeteren. Daarnaast reiken de voordelen van gekoppelde systemen verder dan alleen de interne operaties. Hierdoor kan je als bedrijf effectiever samenwerken met partners en leveranciers, wat nog meer nieuwe kansen voor innovatie en groei biedt.

ESG en CSRD dashboarding-diensten

Flawless Workflow biedt een alles-in-één oplossing voor jouw ESG-gegevensbehoeften. Onze diensten omvatten het opzetten van een data-warehouse het integreren van diverse gegevensbronnen en het omzetten van ruwe data in bruikbare inzichten. 

Dashboarding & reporting


Het belang van gestructureerde data

Om de verzamelde gegevens goed te kunnen analyseren, is het belangrijk dat de data volgens het juiste format gestructureerd is. De data is namelijk het fundament van business intelligence. Om gegevens goed te kunnen structureren, is het belangrijk dat dit op een gestandaardiseerde wijze gebeurt. Hiervoor zijn verschillende tools en technologieën beschikbaar, zoals het gebruik maken van datawarehouses.

Goed gestructureerde data brengt vele voordelen met zich mee. Door je klantgedrag bijvoorbeeld te volgen middels gestructureerde data kan je de trends en voorkeuren van je klanten identificeren. Op basis van deze inzichten kan je vervolgens gerichte marketingcampagnes opzetten en de klanttevredenheid optimaliseren.

Een ander voordeel van het structureren van je data is dat het ook helpt bij het voorkomen van fouten en inconsistenties in besluitvorming. Iedereen heeft op deze manier immers toegang tot dezelfde gegevensbronnen en analysemethoden.

Toekomst Business Intelligence


Tools voor business intelligence

Wanneer systemen gekoppeld zijn en data gestructureerd is, ben je als bedrijf klaar om aan de slag te gaan met business intelligence. Er zijn een heleboel verschillende tools die je kunnen helpen de data om te zetten in waardevolle inzichten. Zo biedt SAP Business intelligence je bijvoorbeeld vele mogelijkheden op het gebied van het analyseren van data zoals machine learning, planning en real-time voorspellende analyses. Maar ook MicroStrategy is een handige tool. Deze biedt je snelle dashboardmogelijkheden waarmee je trends kan ontdekken en kansen kan signaleren. En zo zijn er nog een heleboel meer geschikte tools, die allemaal hun eigen voordelen hebben. Welke het beste bij jouw bedrijf past, hangt af van verschillende factoren, zoals de soorten data, de complexiteit van de data en de doelstellingen die je hebt.


De toekomst van business intelligence

Hoewel business intelligence op zichzelf al innovatief is, is er ook binnen dit vakgebied constant sprake van innovatie. We zijn op weg naar een steeds meer geautomatiseerde en geïntegreerde toekomst, met een grotere focus op realtime inzichten en voorspellende analyses. Dit stelt jou als bedrijf in staat om sneller te reageren op veranderingen in de markt.

Doordat gegevens constant blijven groeien in volume en complexiteit, richten steeds meer bedrijven zich op automatisering en machine learning om deze grote hoeveelheden data te kunnen verwerken. Zo zie je op dit moment bijvoorbeeld al regelmatig AI-chatbots voorbijkomen die klantvragen beantwoorden. En algoritmen zijn inmiddels al zo ver dat ze het gedrag van klanten zo goed kunnen analyseren dat de marketing en productaanbevelingen steeds beter gepersonaliseerd kunnen worden.

Business intelligence blijft zich dus steeds verder ontwikkelen met nieuwe technologieën en benaderingen. Er liggen voor bedrijven dan ook veel mooie kansen om het volledig potentieel van hun data te benutten, besluitvorming te optimaliseren en constant in te spelen op ontwikkelingen in de markt.

Business intelligence toepassen

Wil jij business intelligence ook toepassen binnen jullie organisatie? Onze experts helpen je graag met het opzetten van een strategie, het structureren en automatiseren van je data-stromen en het creëren van een optimaal data-gedreven manier van werken!

Contact

Hoi,
Ik ben Edou Reekers

Hoe kan ik je helpen?
Vul onderstaande formulier in,
we komen snel bij je terug.

Je kunt me ook bereiken:
+31633449347

Stuur ons een bericht

Hoe kunnen we helpen?