Data is goud waard voor het MKB



Data is goud waard voor het MKB

1234





Data is goud waard voor het MKB


1234

Data, data en nog eens data. Je hoort het overal (en nu dus hier). ‘Big Data’ is zo ongeveer het stopwoordje geworden van de informatietechnologie. En met goede rede, de objectiviteit druipt ervan af. Een zogenaamde ‘data-driven-aanpak’ was eerst gereserveerd voor alleen de grote bedrijven met diepe zakken, denk aan de Wall Street bankiers die voorspellingen doen op de aandelenbeurs. Maar met de exponentiële groei van computerkracht en opslagruimte is dit nu ook binnen handbereik van het MKB. Jammer genoeg is de opmars langzaam, het concept ‘data’ is vaag en er zijn veel missconcepties. Deze blog beschrijft een aantal concrete voorbeelden hoe bedrijven kunnen profiteren van een data-driven-aanpak en probeert vaak herhaalde mythes te ontkrachten. 

“Wij hebben data-analyse niet nodig, we hebben experts” en “we doen het al jaren zo”, zijn misschien wel de meest voorkomende redenen waarom kostbare data niet wordt gebruikt. Het vertrouwen op intuïtie en ervaring van experts is niet de slechte strategie, mensen doen het al jaren en de wereld is nog niet vergaan. Maar deze aanpak is natuurlijk niet feilloos. Philip Tetlock, een psycholoog aan de universiteit van Pennsylvania, beschrijft in zijn onderzoek dat de voorspellingen van politieke experts slechter presteren dan puur gokken! WaaromHij schrijft dat experts vaak overmoedig raken en hierdoor te extreme voorspellingen doen, vaak gebaseerd meer op een onderbuikgevoel dan op de feiten.  

Een data-driven aanpak haalt daarentegen de menselijke fout uit het doen van voorspellingen. Data liegt niet, data vertelt je niet wat je wilt horen, data heeft geen verborgen agenda. Data gedreven besluitvorming heeft tal van toepassingen: 

  • Het doen van marktvoorspellingen  
  • Valideren of ontkrachten van aannames binnen een bedrijf 
  • Analyseren van vorige beslissingen  

Een andere grote toepassing waar een data-driven aanpak zijn vruchten kan afwerpen is in het budgetteren van projecten.  Hoe vaak hebben we wel niet gehoord dat overheidsproject duurder is uitgepakt dan voorheen voorspelt? Te veel bedrijven vertrouwen op oude spreadsheets en handgemaakte rapporten, om hun beslissingen te onderbouwen. Een data-driven aanpak kan zorgen voor een realistische en overzichtelijke prognosewaardoor je niet voor onverwachte kosten of vertragingen komt te staan.  

Als laatste punt is een data-driven aanpak binnen een bedrijf goed voor het vergaren en vooral behouden van kennisKennis is vaak gedecentraliseerd, in de hoofden van de medewerkers. Dit heeft tal van nadelen: Kennis wordt incompleet of verkeerd overgedragen, werknemers die het bedrijf verlaten nemen al hun kennis met zich mee en het is vaak onduidelijk waar informatie vandaan komt. Mensen zijn imperfecte kopieermachines als het op informatie aankomt en verhalen en feitjes krijgen vaak hun eigen leven binnen een bedrijf. Een data-driven aanpak op het gebied van kennisvergaring en opslag kan dit verhelpen, data vergaat en veranderd niet want computers vergeten niets. 

Als je meer wilt weten hoe je een data-driven aanpak kan implementeren in je eigen workflow neem dan contact op met een van onze experts!