Hoe startups daadwerkelijk kunnen profiteren van deze moeilijke tijden
Hoe startups daadwerkelijk kunnen profiteren van deze moeilijke tijden
Hoe startups daadwerkelijk kunnen profiteren van deze moeilijke tijden
Terwijl ik dit schrijf, staat het nieuws vol met verhalen over de tweede golf en hoe deze het bedrijfsleven zal beïnvloeden. De overheid heeft al maatregelen genomen en er is sprake van een mogelijke terugkeer naar de ‘lockdown’. De economie krijgt klappen, waarbij de Wereld Bank voorspelt dat dat de wereldeconomie in 2020 met 5,2% zal krimpen. Dit is iets wat we niet meer hebben gezien sinds 1946 en de nasleep van de Tweede Wereldoorlog. Onder deze onzekerheid vragen mensen mij vaak ‘Hoe erg wordt jouw bedrijf getroffen?’ en ‘Is het niet een vreselijke tijd om een bedrijf te starten of te laten groeien?’.
Laten we eens kijken wat de geschiedenis ons vertelt over het groeien van een bedrijf tijdens economische downtime. Weet je wat General Motors, Burger King, Disney, Uber en Airbnb allemaal gemeen hebben?
Ze zijn allemaal opgericht tijdens economische neergang. Volgens een studie uit 2009 van de Ewing Marion Kauffman Foundation is een buitengewone 57% van de Fortune 500-bedrijven opgericht in een recessie of economische neergang.
‘Een slecht moment om een bedrijf te starten’ impliceert meestal een lage consumentenvraag en hoge initiële startkosten. Dat is echter niet het geval in deze crisis. Op dit moment hebben vooral reeds gevestigde bedrijven het moeilijk. Zij moeten de verandering tenslotte managen.
Zonder hoge vaste lasten en zonder slopende ontslagen, hoeven wij ons geen zorgen te maken dat we veel verliezen. In plaats daarvan kunnen we ons concentreren op het bouwen van geweldige nieuwe producten en diensten. Beginnen met een schone lei is ons voordeel in 2020. Dit jaar is een jaar waarin het speelveld meer open staat voor kleinere, innovatieve bedrijven.
Niet alleen de schone lei geeft voordelen, deze tijd van crisis geeft ook nieuwe mogelijkheden. Met de economische neergang bieden de meeste bedrijven die startups ondersteunen kortingen aan. HubSpot heeft bijvoorbeeld marketing-emaillimieten opgeschort en de kosten van betaalde advertenties zijn aanzienlijk verlaagd. Voor een ondernemer zijn de lanceringskosten minder hoog dan normaal en zat zal waarschijnlijk enkele maanden wel zo blijven.
Bovendien, wanneer de economie verandert, worden potentiële klanten gedwongen mee te veranderen. Met verandering komen kansen. Bestaande en dure partnerschappen worden kritisch geëvalueerd. Mogelijk zijn er nieuwe diensten nodig waarvoor de markt nog niet verzadigd is. Als startende onderneming is het makkelijk om de scherpste prijzen te bieden; iets waar iedereen gretig naar op zoek is in tijden van crisis.
Toch zal het een moeilijke tijd worden; sales zullen lastig zijn, fondsenwerving zal erg traag verlopen. Je zal hoe dan ook tijdens het opzetten van een bedrijf een groot aantal tegenslagen te verduren krijgen. Desondanks, een bedrijf starten is sowieso moeilijk, dus waarom niet beginnen als alle anderen het ook moeilijk hebben. Wat er echt toe doet, is je motivatie om te beginnen en door te zetten. Zoals de Britse Prime Minister Winston Churchill ooit gezegd heeft; ‘Never let a good crisis go to waste’.
Schedule your free consultation to see how you could take advantage of automation and get the best out out of your workflow!