Is Nederland een Digibetocratie?
Is Nederland een digibetocratie?
Is Nederland een Digibetocratie?
Twee weken terug heeft Arjan Lubach in zijn zondagavond programma weer het een en ander aan de kaak gesteld. Hij noemde ons regeringsstelsel een Digibetocratie, want volgens Lubach worden we geregeerd door een stel digibeten die niets van onze digitale wereld afweten: Dit fragment was een reactie op de opspraak over de datalekken van de GGD en de veiligheid van coronatest.nl. In het stukje laat Lubach verschillende filmpjes zien van debatterende politici, waaruit duidelijk blijkt dat ze op dit onderwerp weinig verstand van zaken hebben. Nou vergeven we onze minister van justitie en veiligheid voor het door elkaar halen van ‘Two-factor-authenticatie’ en ‘End-to-end encryptie’, die concepten zijn ook lastig, zeker voor iemand van zijn generatie.
Het is een van de kenmerkende kloven tussen twee leeftijdsgroepen. Het wel of niet opgeroeid zijn met computers. De oudere generatie wordt vaak bestempeld als digibeet en zou niet kunnen omgaan met een computer of smartphone. Aan de andere kant wordt er gezegd dat jongeren niets meer kunnen zonder een mobieltje in hun hand. Als u zich in het eerste kamp bevindt wil ik u nu proberen gerust te stellen. Mijn leeftijdsgenoten weten vaak ook niet altijd wat er onder de motorkap gaande is.
In de afgelopen jaren is onze samenleven steeds verder gedigitaliseerd. De drijfveer achter de overstap van analoog naar digitaal is altijd hetzelfde, computers zijn beter en sneller. Er zijn tal van succesverhalen van het afgelopen jaar, Microsoft heeft een hit gescoord met hun intuïtieve all-in–one softwarepakket Microsoft-Teams waarmee je onder andere bij al je bestanden kan en iedereen kan bellen uit je organisatie. Maar dit gaat natuurlijk niet altijd zo, ik herinner me een keer dat er werd overgeschakeld naar een nieuw inkoopsysteem, “dit maakt je leven makkelijker” was het verkooppraatje. De praktijk pakte iets anders uit en chef inkoop zat uiteindelijk twee uur per dag te bellen met de helpdesk.
Een terugkomend kenmerk van deze verhalen is dat bedrijven vaak veel geld neerleggen voor dure, ingewikkelde softwarepakketten waar de werknemers maar mee moeten leren omgaan. Op maat gemaakte software kan een potentiële oplossing zijn, maar het is belangrijk om te realiseren dat de juiste training vitaal is voor de effectiviteit. Eén van de manieren hoe we dit bij Flawless Workflow aanpakken is door het geven van workshops. Workshops zijn een effectieve manier voor het brainstormen van potentiële oplossingen voor obstakels waar je misschien tegen aan loop en het leren om te denken met een digitale mindset. Dus heeft Arjen Lubach jou ook wakker geschud en ben je benieuwd hoe je kan digitaliseren? Stuur ons een mailtje of kijk op onze website.