Geen tijd voor innovatie
Geen tijd voor innovatie
Geen tijd voor innovatie
Je hoort het vaak binnen een bedrijf, innovatie is onze nummer één prioriteit, toch pakt de praktijk vaak anders uit. Als je de meeste mensen vraagt naar hun lijst met prioriteiten dan staan dingen als: e-mails versturen, rapporten maken, analyses doen, Excel sheets updaten of uren bijhouden, vaak hoog op het lijstje maar innoveren sukkelt er vaak een beetje achteraan. Herkenbaar? Je bent niet de enige, geen tijd voor innovatie is een bekend probleem. Erg jammer want innovatie is waar onze economie op drijft en geen bedrijf kan lang in stand blijven zonder te innoveren.
Het huidige werkklimaat is deels de schuld van het gebrek aan tijd voor innovatie. Innovatieve projecten zijn vaak langdradig en zorgen voor verandering binnen een organisatie, en dus risico’s die niet iedereen kan nemen. In een periode waar prestatiedruk hoog is en de marges steeds kleiner worden draagt dit niet bij aan een cultuur waar er ruimte is voor innovatie. Innovatie is een creatief proces waar tijd overheen gaat en werpt pas later zijn vruchten af. Maar wie zaait zal oogsten, kijk bijvoorbeeld naar de landbouwsector waar de universiteit van Wageningen constant bezig is met innovatie en zo Nederland de grootste exporteur van voedingswaarden heeft gemaakt. Niet slecht voor ons kleine kikkerlandje.
Innoveren dus, makkelijker gezegd dan gedaan, de eerste stap is om te bedenken op welk gebied je gaat innoveren. Op het moment is het laaghangend fruit natuurlijk digitalisering en automatisering. Deze onderwerpen zijn een hot-topic op het moment waar nagenoeg elk bedrijf van kan profiteren. Een goed voorbeeld hiervan is Thuisbezorgd die met hun App voor gebruikers en Platform voor restaurants veel van de handelingen heeft geautomatiseerd. Vroeger moest je het telefoonnummer van de snackbar om de hoek opzoeken in het telefoonboek en dan met de snackbar eigenaar bellen voor je bestelling, nu wordt alles automatisch digitaal afgehandeld via de app. En het werkt als een trein, op elke hoek van de straat staat tegenwoordig een persoon met een oranje fiets.
Digitalisering en automatisering kent twee gezichten in de context van innovatie. Een accountant kan bijvoorbeeld digitalisering en automatisering zien als het einddoel. Door minder tijd hoeven te besteden aan kleine handmatige taken die je een computer kan laten doen blijft er meer tijd over om te kunnen besteden aan face-to-face contact met de klant. Verder kan het ook gezien worden als tool. Een bouwbedrijf wil misschien innoveren maar komt tijd tekort omdat ze te veel manuren kwijt zijn aan bijvoorbeeld het opstellen van tekeningen, doen van analyses en administratief werk. Dit werkt kan vaak geautomatiseerd worden waardoor er tijd vrij komt voor innovatie.
Toch is digitalisering niet erg toegankelijk voor iedereen. Dit is grotendeels de rede waarom het zo langzaam op gang komt. Veel bedrijven willen graag digitaliseren maar hebben niet de juiste expertise in huis om een dergelijk traject te belopen of zijn niet groot genoeg voor een grote digitale make-over. Maar niet alle hoop is verloren, bij Flawless Workflow gaan we graag met u het gesprek aan om te kijken hoe u kan profiteren van digitalisering. Door middel van een brainstormsessie of een kleine workshop kunnen we erachter komen hoe u het beste kan profiteren van digitalisering.