COVID 19 is niet het enige wat druk uitoefent op de zorgmedewerkers.

Screenshot 2021-01-20 140814

COVID 19 is niet het enige wat druk uitoefent op de zorgmedewerkers.

Screenshot 2021-01-20 140814






COVID 19 is niet het enige wat druk uitoefent op de zorgmedewerkers.

Screenshot 2021-01-20 140814

We hebben het talloze keren gehoord op het nieuws en gelezen in de krant, onze zorgmedewerkers zijn overwerkt en gestrest door de werkdruk. De pandemie brengt een aantal fundamentele problemen met ons zorgsysteem aan het licht. Een probleem waar we het niet vaak over hebben is dat het overgrote deel van iemands tijd wordt besteed aan administratief werk. 

In een recente enquête zegt een kwart van de medische specialisten wel eens te spelen met de gedachte om te stoppen met hun werk. Dit percentage was iets lager voor corona-tijd met 20%. Deze cijfers zijn schokkend, mensen die hun leven hebben gewijd aan het verbeteren van de menselijke gezondheid en het helpen van de samenleving willen er mee stoppen. En dat terwijl een schreeuwend tekort is in de zorg.   

Vraag een willekeurig persoon die werkt in de zorg en hij of zij zal je vertellen over de constante werkdruk, de onderbemande afdelingen en de overuren. Maar het probleem is niet dat er te weinig mensen de zorg in willen, in dezelfde enquête geeft bijna iedereen aan trots te zijn over hun baan en vastberaden te zijn mensen te helpen.   

Maar het helpen van anderen, de nummer één rede dat mensen in de zorg gaan, is niet altijd waar je je mee bezig houdt. In een interview met de NOS vertelt een jonge doctor over zijn verhaal. Als student stelde hij zich voor echt goed in gesprek te kunnen gaan met zijn patiënten en uitgebreid te kunnen uitleggen waarom hij een bepaalde diagnose had gesteld. Zelf vond hij dat soms er een persoonlijke touch miste in het ziekenhuis als hij zelf de patiënt was. Maar werkend als een doctor kwam hij erachter waarom dat het geval was, hij was 80% van zijn tijd kwijt aan administratieve zaken. Uiteindelijk in 2016 gaf hij het op en begon hij bij een biotech bedrijf.  

Jammer genoeg is zijn verhaal niet uniek. Administratief werk haalt de lol uit het werken in de zorg. Mensen worden geen doctoren en zusters om de hele dag formulieren in te scannen en mailtjes te sturen. Maar er is hoop aan de horizon. De zorg wordt steeds verder gedigitaliseerd zoals met de introductie van het digitale patiëntendossier en tegenwoordig is het niet ongebruikelijk om te Zoomen met je doctor. Deze veranderingen brengen grote mogelijkheden met zich mee. Wanneer er een overstap is van analoog naar digitaal is er mogelijkheid voor automatisering. Er is vaak geen grote investering nodig. Met relatief simpele software op hun eigen computers kunnen ziekenhuizen digitaliseren en processen automatiseren. Hopelijk zorgen deze nieuwe technologieën dat doctoren met enthousiasme naar hun werk blijven gaan. Er zijn verschillende manieren hoe de zorg baat kan hebben bij automatisering:   

  • Plannen van afspraken.  
  • Management van de voorraad.  
  • Plannen van de werktijden.  
  • Patiënt documentatie.  
  • En nog veel meer… 

Het automatiseren van deze tijdrovende taakjes zal deels voor zorgen dat doctoren weer iets meer tijd over hebben om met hun patiënten praten en hopelijk te blijven in het werkveld waar ze zich thuis voelen.  

Praat met een van onze automatisering experts die jou kunnen helpen met het uitzoek hoe jij grip krijgt op de digitale werkomgeving.