De Agile Methode






The Agile Methode

Agile development process infographic. Software developers sprints, product management and scrum sprint scheme. Agility business lifecycle models developments process vector illustration





The Agile Methode


Agile development process infographic. Software developers sprints, product management and scrum sprint scheme. Agility business lifecycle models developments process vector illustration

Misschien heb je er wel eens over gehoord, Agile software development of de Agile methode. De Agile methode is een filosofie die veel gebruikt wordt binnen IT-bedrijven en de hoeksteen vormt voor het ontwikkelingsproces van software binnen Flawless Workflow. Het is niet erg bekend buiten de IT-gemeenschap, daarom hebben we deze blog geschreven om kort uit te leggen waar Agile voor staat en hoe jij, als de opdrachtgever, een grote rol speelt binnen deze aanpak. Agile kan worden ontleed in twaalf kernprincipes, waarvan drie de opdrachtgever dicht bij betrokken is.

Het eerste principe zit eigenlijk al een beetje in de naam, ‘Agile’ Engels voor ‘behendig’. De Agile methode staat bekend om snel van koers te kunnen veranderen, zelfs als het werk al is begonnen, in plaats zich vast te bijten in een vooraf opgesteld plan. De Agile methode maakt gebruik van een korte feedback loop. Dit kan feedback zijn tussen de codeurs, of juist feedback van de opdrachtgever.  Tijdens ‘Milestone-meetings’ wordt besproken het project de juiste kant op gaat of er bijsturing nodig is. Dit staat bijna lijnrecht tegenover de zogenaamde ‘Waterfall’ aanpak, hier wordt juist het hele project vastgelegd in het begin, stapsgewijs afgemaakt en waar weinig ruimte is voor feedback tijdens de ontwikkelingsfase.  Dit kan ervoor zorgen een black-box situatie waardoor de opdrachtgever soms onaangenaam verrast wordt door het eindproduct.

Het tweede principe is kort al genoemd en draait om nauwe klantsamenwerking. Software development is niet te vergelijken met het maken van een taart door middel van een recept. In software development heeft de visie van het project de neiging te veranderen tijdens de ontwikkeling, als je ziet wat er mogelijk is. Tevens is het belangrijk voor ons, als ontwikkelaars, dat onze visie van een project in overeenstemming is met de verwachting van de opdrachtgever. Dit kan alleen als de klant nauw betrokken is bij de ontwikkeling van hun software. De betrokkenheid komt vaak in de vorm van feedback in meetings of het beta-testen van de software terwijl deze nog in ontwikkeling is. Op deze manier is het nog steeds mogelijk om aanpassingen te maken of extras toe te voegen.

Het derde principe berust op ‘working software’ als de primaire vorm van progressie. Dit principe is iets lastiger om uit te leggen. In de beginstadia van het project is het de bedoeling om zo snel mogelijk een werkend prototype te maken. Dit zorgt ervoor dat tijdens het eerste feedback moment de opdrachtgever een idee krijgt hoe het uiteindelijke product er in grote lijnen uit gaat zien. Feedback in de beginfase van het project zorgt er dus voor dat het project niet de verkeerde kant op gaat en garandeert dat de opdrachtgever tevreden is met de uitkomst.

De overige negen principes zijn vooral gericht op interne samenwerking van de codeurs, waar kwaliteit van het product, klant tevredenheid en vlotte ontwikkeling altijd centraal staan. Deze principes samen vormen de twaalf principes van Agile software development. Als je meer wilt weten over de Agile methode en hoe het wordt gebruikt om jouw workflow te automatiseren neem dan contact met ons op!